Reisblogs

De meest recente reisposts zie je hier. Meer lezen? Kijk in het archief of bij categorieën (onderaan de site).


Bangkok en de eilandjes deel 2

De probleemloze rit bracht me naar een adembenemd paradijseiland. Mijn overdose aan mooie stranden werd verder op de proef gesteld. Stel je een met bos en palmbomen bedekt eiland voor (compleet met lief haventje en lachende Thai), liggend in azuurblauw zeewater. Mooi eilandje. Een ‘taxidriver’ wist mij en mijn zware rugzak op zijn miniscule brommertje veilig naar Powerbeach resort te brengen. De vijf zeer enthousaiste recetionisten waren op me aan het wachten, en brachten me naar mijn luxe hutje. Powerbeach zou een backpackers resort zijn, maar het bleek anders. Powerbeach heeft iets van 200 bungalows, drie pools en verschillende andere voorzieningen, plus drie bars en twee restaurants. Jammer alleen dat ik werkelijk de enige gast was. Echt waar, alles was totaal verlaten, behalve de 30 man staff en ik in mijn hutje. Ik ging dan ook meteen naar Haad Rin, het grootste stadje van het eiland. Daar kocht ik eerst boeken in een hip cafetje en at ik, waarna ik naar Full Moon beach ging. Dit is een klein strand, waar elke volle maan 30000 festgangers bijeen komen voor een van de meeste wilde en bekendste feesten van Azie. De full moon party was pas als ik weer terug was, maar er is een soort run off feest twee weken daarvoor, black moon party. Ik kwam drie Oostenrijkse vrouwen tegen, met wie ik daar ben opgetrokken. Die verbleven in een drukker resort, waar dag voor black moon een grote pool party werd georganiseerd waarvoor ze me uitnodigden. Het was een heerlijk feest. Je kocht buckets SamSoung (een liter cheape Thaise whiskey) praatte met superleuke mensen en keek toe hoe dronken Engelsen hun vriendin of andere toevallige voorbijgangers hardhandig in de pool smeten. In de pool waren barkrukken, en toen die bezet bleken ontdekte we dat de buckets zelf ook dreven. Handig! De taxidriver bracht een vrolijke dronkenlap naar huis die zich angstig vastklampte aan de railing in de achterkant van een pickup truck die nacht voor een Thais fortuin (8 euro).

(more…)

Bangkok en de eilandjes deel 1

Via een prima vlucht met Malysia Airways (geen budgetairliner) kwam ik aan op Bangkok IA. Dit was even wennen. waar Malay minder toeristen gewend zijn en dus opener en minder op je geld uitzijn denken Thai daar heel anders over. Thai zijn een apart volkje en lijken wat meer op elkaar, wellicht omdat dat Thailand (Siam) nooit een westerse kolonie is geweest. Het is daarom moeilijk de good guys van de bad guys te onderscheiden. Al op het airport probeerde de Travelex geldwisselaar ‘per ongeluk’ 20 euro te weinig terug te geven. Ook liepen er talloze knappe Thaise vrouwen rond die allerhande diensten aanboden. Poeslief liepen deze dievegges rond in hun strakke mantelpakjes, klaar om je voor 4 euro op te lichten. De tuktukbestuurders zijn echt het allerergste. Ze achtervolgen je, zelfs achteruitrijdend, schreeuwen naar je en blokkeren zelfs de weg. Elke vorm van contact (zelfs hard NO schreeuwen) is een aanmoediging om het nog eens te proberen. Daarnaast heb je 10bath tuktuks (25 cent) die je niet naar je bestemming brengen, maar naar een juwelenshop of kleermaker. Vrij vermoeiend. De eerste dag liep ik dan ook verscholen achter een zonnebril en bed, en zei niets tegen mensen op straat.

(more…)

Maleisie deel 2

Slechts vier uur in de bus zou prima zijn. Helaas zag ik ook hier de chaffeur op zijn banden kloppen. Na een uur stonden we weer langs de weg en moest hij zijn band vervangen. Er kwam een bus langs van een concurrent met 1 vrije plaats. De Malay stonden er allemaal op dat ik die zou nemen. Ik heb niet lang geprotesteerd en had dus maar 1 uur vertraging. De malay moesten nog drie uur langer wachten.

(more…)

Maleisie deel 1

Toevallig konden we een concurreernde touringcar aanhouden, die ons aan de rand van de snelweg in de buurt van Malakka wilde afzetten. Gelukkig wilde een Maleis me meenemen, zijn vriend kwam hem ophalen. We verstonden elkaar totaal niet, en hij reed een donkere buurt in, in het middel van een moesson. Die regen midden in de nacht had als nadeel dat je geen drempels kon zien, waardoor we op de achterbank in het kleine auto’tje regelmatig tegen het dak aanzaten, en er vast een stuk van de onderkant van de auto werd afgeschraapt. De malay stonden er op me recht voor het hostel af te zetten, het hostel voor me te bellen en na een half uur zetten ze me trots voor het hostel af (ik mocht zelfs m’n eigen tas niet dragen, alleen de lichte rugzak). Wat een topmensen! Echt supervriendelijk. En het mooie is dat dat geen incident is. Elke malay is diep in westerlingen geïnteresseerd (en ziet je daarna niet als wandelende portemonnee), ze kijken je na op straat en als ze Engels kunnen spreken ze je aan. Als ze geen engels kunnen spreken ze je ook aan, en krijg je vaak iets als: ‘Robie vn Purs, good player, good player!’ wat een leuke mensen. Singapore zou ik in sommige dingen goedkoop noemen. In vergelijking daarmee is Maleisie dirtcheap. Heerlijk hoeveel je voor 10e kunt regelen. Ik voel er bijna (maar niet helemaal) schuldig over. Het heeft iets neo-koloniaals. Hier heb je een paar glimmende kraaltjes.. Het mooiste is nog dat je bijvoorbeeld voor een dierentuin die 6 ringgit kost (1,50) nog je studentenkaart kunt laten zien, scheelt toch weer 50 cent. Ik weet nu zeker dat een paar lezers me naïef vinden, want: dat weet toch iedereen dat die landen goedkoop zijn?! Toch is het ervaren anders.

(more…)

Singapore: doorstep to Asia

Naast dat het vreemd was om naast een bevende en trillende angstige Duitse gabber te zitten is er weinig te melden over mijn 8 uur durende vlucht vanaf Sydney naar Singapore. Nadat ik in een rij was gezet om een taxi te nemen naar het Drop Inn Hostel en na het uitleggen van de route en de basisorientatiepunten aan de taxichauffeur waaraan hij de weg zou kunnen herkennen ontdekte ik hun enge nepgeld. Grote witte plastic flappen, met op elke soort hetzelfde enge hoofd van hun dictator (later bleek het een president te zijn maargoed, hij lijkt er wel op). Oké Oké de highlighta van Singapore voor diegenen die geen zin hebben om mijn hele lap text te lezen: squicky clean, coloniaal, zakenmensen, Litte India, niets met Azie te maken en zieke architectuur.

(more…)

Sydney and Bondi

Sydney
Where to begin? De 15 uur durende vlucht was prima. Ik heb veel geslapen, Qantas heeft een geweldig inflight entertainmentsysteem, er zat een leuke gast naast me, lid van het aussi olympic team voor hardlopen, die terugkwam van een wedstrijd in Mexico. Ik hoefde me dus niet te vervelen. Ik vloog weg van SF 17 mei savonds, en kwam acht tijdzones later rond 7 uur sochtends aan in Sydney, op 19 mei. Als je van de states naar Australie vliegt passeer je de dagtijdgrens, en verlies je dus een dag. 18 mei 2010 heb ik dus nooit meegemaakt, hoop dat jullie me niet gebeld hebben die dag. Goed, 12.000 km verder (een van de langste directe vluchten die er zijn) was ik dus in Sydney.

Daar zag ik Nicole weer. Tot begin 2009 mijn collega bij Six Fingers, maar nuis ze vorig jaar geëmigreerd samen met haar vriend Bert naar Australie. De volgende dagen kwam ik er achter waarom.

(more…)